Fisksoppa med räkor och aioli
Här har ni receptet:
Fisksoppa med räkor och aioli (ur Dr Dahlqvist och Airams LCHF kokbok)
50 gr smör
10 cm purjolök i strimlor
1 finhackad vitlöksklyfta
300 gram bladspenat fryst eller färsk
2-3 msk philadelphiaost
2-3 dl vitt vin
2-3 dl vispgrädde
400 gr torsk
1 burk räkor i lag
Salt och peppar
Låt purjo o vitlök svettas i smöret utan att det tar färg. Tillsätt spenat och låt puttra några minuter. Rör ner philadelphiaosten. Slå i vin och grädde och låt sjuda i fem min på mellanvärme. Späd ev med räkspad. Skär fisken i kuber och lägg i soppan. Låt sjuda under lock på svag värme 8-10 min. Smaka av och dofta över en aning vitpeppar och salt.
Aioli
2 äggulor
2-3 vitlöksklyftor
2 dl kallpressad rapsolja
1-2 tsk citronsaft
1-2 kryddmått salt
½ kryddmått cayennepeppar
Rör samman pressad vitlök och gulor. Droppa sakta ner oljan under ständig vispning tills det tjocknar. Smaksätt med övriga ingredienser. Förvaras kallt.
Häll i soppan i tallrikar, toppa med räkor och aioli. Servera med en bit brieost.